Hotelli Sparre

Sparre ja hotellimme

Hotellimme nimi on kunnianosoitus Louis Sparrelle ja hänen tärkeälle työlleen. Myös me olemme rakastuneet Vanhaan Porvooseen ja sen vanhoihin puutaloihin ja kiemurteleviin mukulakivipolkuihin.

Sparren vaikutus näkyy myös hotellimme sisustuksessa. Hotellimme on lähes kokonaan kunnostettu ja uudistettu, mutta säilytimme art nouveau -tyylisiä esineitä, kuten alkuperäisen puusta ja kuparista valmistetun vastaanoton.

Uudessa sisustuksessa olemme halunneet kunnioittaa Sparren perintöä – ei toistamalla vanhaa, vaan luomalla uutta vanhasta inspiroituen. Lue lisää hotellimme sisustuksesta!

Sparren halu edistää kulttuurielämää sykkii myös meissä. Haluamme ohjata asiakkaitamme Porvoon elinvoimaisen kulttuurielämän pariin. Lue lisää Porvoon nähtävyyksistä ja kulttuurielämyksistä.

Kreivi Luis Sparre – Porvoon pelastaja

Vanha Porvoo oli 1800-luvun lopulla heikossa kunnossa. Kaupunginosa oli slummiutunut ja purku-uhan alla.

Kukkuloilla kumpuilevasta kaupunginosasta haluttiin empiretyylinen alue suorine katuineen ja uusine rakennuksineen.

Silloin kreivi Loius Sparre piti legendaarisen luennon, jonka tehtävänä oli mm. herätellä porvoolaiset suojelemaan vanhaa kaupunginosaansa. Vuonna 1898 pidettyä luentoa ja sen pohjalta tehtyä kirjasta pidetään Vanhan Porvoon pelastuksena.

Ruotsissa syntynyt Sparre oli moniosaaja: taiteilija, graafikko, huonekalusuunnittelija, kirjailija ja aktiivinen kulttuurielämän uudistaja ja säilyttäjä.

Porvoossa Sparre asui 1890–1902. Kosmopoliittina tunnettu kreivi rakastui sydänpohjaansa myöten Porvoon idyllisiin näkymiin, puisiin kortteleihin ja kiemurteleviin kujiin, joita hän myös ikuisti ahkerasti taiteeseensa. Sparren peräänantamattomuuden ja taiteen ansiosta Porvoo sai säilyttää perinteisen, uniikin ilmeensä – juuri sen, mitä yli miljoona matkailijaa saapuu joka vuosi ihailemaan.

Iris-tehdas Porvoossa

Louis Sparre oli myös nykyaikaisen suomalaisen taideteollisuuden merkittävä suunnannäyttäjä. Hän perusti Porvooseen Iris-nimisen tehtaan, jossa valmistettiin huonekaluja ja keraamisia esineitä. Tuotannossa yhdistyivät uudella ja uraauurtavalla tavalla pienimuotoinen teollinen valmistustapa ja taiteellinen muotoilu.

Sparren tuotannossa näkyi tuoreita art nouveau -vaikutteita, jotka muuten näkyvät myös hotellissamme!

Sparren sisustus on omaa käsialaamme

Tämä se on. Meidän hotellimme!

Näin ajattelimme, kun tulimme kaksi vuotta sitten katsomaan myynnissä ollutta hotellia. Sparre oli ihastuttava ja upealla paikalla mutta vaati perusteellista remontointia.

Hotel Sparressa viivytään usein pidempiäkin aikoja. Asiakkaamme hiipivät villasukissa pitkin käytäviä, istuvat aulabaarissa töitä tekemässä ja viettävät hotellimme tiloissa elämänsä juhlia.

Halusimme tehdä hotellista sellaisen, että se on samaan aikaan sekä kotoisa että tyylikäs ja juhlava, skandinaavisen raikas ja ranskalaisen rento.

Ekologista, kotimaista ja laadukasta

Hotel Sparre on yhdistelmä entisöityä vanhaa ja modernia uutta. Menneisyydestä muistuttavat kauniit puuhuonekalut, kuten vastaanottomme ja aamiaissalin tiikkiset pöydät.

Uusissa hankinnoissa suosimme kestävän kehityksen mukaisia ja kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita, laadukkaita luonnon materiaaleja, skandinaavisia brändejä ja Suomessa tehtyjä huonekaluja: Hakolaa, MAIHAMia ja Tapio Anttilaa.

Tapettimme ovat ranskalaisen Élitiksen. Rakastuimme tapettivalmistajan näyttäviin tapetteihin, joihin liittyy aina jokin kaunis tarina.

Kaikki hotellimme verhot sekä samettityynyt ovat Lauritzon´sin valikoimista ja lattiat ovat kestävää ja kaunista Tarket-vinyyliparkettia.

Aamiaissalimme sisustus

Valoisassa aamiaissalissamme heräillään kahvikupin ja runsaan aamiaisen äärellä, päivällä siellä vietetään kokouksia ja iltaisin juhlitaan häitä.

Halusimme tilasta monikäyttöisen ja näyttävän.

Aamiaissalin seiniä koristaa mittatilauksena valmistettu Taroko-tapetti: “When the mist hangs onto the horizon, is that a farewell to those catching a glimpse of it?”

Pöydät on ostettu porvoolaisesta Sasu´s Playhouse -kaupasta, ja ne ovat kierrätettyä sertifioitua tiikkiä. Pöytien jalat ovat vanhat, ja ne on uudistettu mustalla pulverimaalilla. Maalaus tilattiin porvoolaiselta Felissuon maalaus -yritykseltä.

Osa vanhoista tuoleista on maalaamalla ja uudelleen verhoilulla entisöity. Lisäksi täydensimme tuolitilannetta tanskalaisilla by Normann Copenhagen designtuoleilla.

Salin kulmassa on suomalaisen Hakolan Lazy-kulmasohva, jossa on Sparrelle kustomoitu kangas. Hakolan sohvat suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Verhot ja tyynyt ovat Lauritzon´sista, ja matot on tehty Sparrelle mittatilauksella. Matot on suunnitellut kahden sisaruksen designstudio MAIHAM.

Aamiaissalin seinävalaisimet ovat Louis Poulsen NJP:n ja Flindt:n. Astiat ovat suomalaista klassikkoa, Marimekkoa ja Iittalaa, ja ranskalaista Le Creusetia. Maljakot Marimekkoa, Iittalaa ja Arketia.

Aulan ja aulabaarin sisustus

Aulan pitää olla kutsuva, se on hotellimme käyntikortti. Aulabaari taas on kuin olohuone, jossa ihmisten pitää saada viihtyä.

Kuten muissakin tiloissamme, valitsimme jokaisen huonekalun itse huolella.

Baarin seinälle kiinnitimme kultaisen Élitiksen Soleil levant -tapetin, jonka muusana olivat japanilaiset kimonot.

Aulassa on 50-luvun sohva, ja loput tilan sohvat ovat kotimaiselta Hakolalta Sparrelle kustomoidulla samettipäällisellä. Nojatuolit ovat Hakolan Day.

Pöydät on mittatilauksella Suomessa valmistetut Formwerkin Planot. Kirjoituspöytä on Billnäsistä.

Huonetta valaisevat Flosin ja Yki Nummen Modern Art -valaisimet. Verhot ja samettityynyt ovat Laurintzon´sin.

Vastaanotto on alkuperäinen, puusta ja messingistä tehty kokonaisuus, jonka halusimme säilyttää ennallaan. Se on kestävää umpipuuta ja tulee kestämään vielä vuosia tästäkin eteenpäin.

Hotellihuoneiden sisustus

Haluamme, että kun asiakkaamme avaa huoneensa oven, hän sanoo ”vau”. Hotellihuoneen pitää olla elämys. Sen täytyy olla freesi, siisti ja kotoisa.

Valitsimme huoneiden seiniin harmaanruskeita, vaaleanvihreitä ja -sinisiä sävyjä. Seinät maalattiin suomalaisella Tikkurilan maalilla.

Huoneiden tekstiilit ovat Lauritzon´sin ja verhoilusta vastasivat porvoolainen Space & Spirit ja järvenpääläinen Verhoomo Lupiini.

Hotellisängyt on tilattu Hoist groupilta ja kaikki hotellimme vuodevaatteet on valmistettu Suomessa.

Torkkupeitot ovat Lapuan kankurien käsialaa. Peitot ovat suomalaista designia ja myös ne on valmistettu Suomessa.

Yöpöydät ovat Mazesta ja ajattomasta tyylistään tunnetusta Mujista, työpöydät on teetetty loviisalaisella puusepällä, Patrik Hellstenilla.

Superior-huoneissa on astetta ylellisempi sisustus. Seinää koristaa Élitiksen Opening-tapetti: ”Nature finds about night without ever sleeping.”

Vuodesohva on suomalaista muotoilua, Tapio Anttila collectionista.

Haluatko tietää lisää sisustuksestamme! Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiinne!